Telefon

+36/30/087-55-42

E-mail

tothne.eva@rezoline.hu

Bejelentkezés

Bejelentkezés: telefonos időpont egyeztetés

Tényleges egészségügyi kihívások esetén az anyagcseretípus diétán túl szükségessé válik funkcionális táplálkozási protokollok alkalmazása is, melyeket érdemes ötvözni egymással.
A holisztikus táplálkozási tanácsadás olyan, mint egy piramis. Szintek épülnek egymásra, melyeknek célja a szervezet belső egyensúlyának helyreállítása és a test öngyógyító folyamatainak beindítása, maximalizálása.

A cél felé tartó úton az első lépés a szervezet tehermentesítése. Ennek során kiiktatásra, elhagyásra kerülnek azok az antitápanyagok, amelyek hosszú távon senkinek sem tesznek jót, megterhelik a szervezetet és számos krónikus betegség kialakulásához vezethetnek. Már attól is nagymértékben javulhat az egészség, ha ezeknek az emberi szervezet számára ártó és toxikus hatású élelmiszereknek a fogyasztását lecsökkentjük. Az antitápanyagok csökkentése vagy elhagyása sokat segít, de a már kialakult probléma megoldásához önmagában nem lesz elegendő.

A második szint az anyagcseretípusnak megfelelő étkezés kialakítása. Az anyagcseretípusok kialakulásáról és az anyagcseretípus szerinti étrend fontosságáról részletesebb leírás az Anyagcseretípus meghatározása menüpontban olvasható. Az anyagcseretípus szerinti étkezés lényege, hogy óriási különbségek vannak az egyes emberek táplálkozási igényei és a szervezet egyensúlyának biztosításához szükséges tápanyagarányok között. Ehhez adódik még hozzá a domináns hormontermelő mirigy(ek) hatása, illetve egyes élelmiszerek vércsoportok miatti (lektin hatás) korlátozása, valamint az egyéni érzékenységek figyelembe vétele.

Az első és a második szinttel megalapoztuk a szervezet egyensúlyának fenntartását. A harmadik szint tartalmazza a funkcionális táplálkozási protokollokat, amelyek lényege, hogy az egyes egészségügyi kihívások megoldására olyan speciális diétás útmutatást alkalmazunk, amely segítségével visszaállítható a szervezet kibillent egyensúlya. A funkcionális protokollok alkalmazhatók önmagukban vagy a már diagnosztizált betegségek terápiájának kiegészítéseként. Fontos, hogy amennyiben a betegség kezelésére alkalmazott terápia gyógyszerek rendszeres szedését is tartalmazza, úgy a szakorvost tájékoztatni szükséges az életmódváltásról, mert szükség lehet majd az alkalmazott terápia módosítására, finomhangolására.

A funkcionális protokollok a következő betegségek kiegészítő kezelésének részeként alkalmazhatók:
pajzsmirigy problémák, mellékvese túl- és alulműködés, hisztamin érzékenység, Chron-betegség és colitis ulcerosa, lyukas bél szindróma, SIBO és IBS, ekcéma, pikkelysömör, ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, krónikus gyulladás, autoimmun bélproblémák, vékonybél diszbiózis, máj- és epe problémák, gyenge gyomorműködés, prosztata problémák, szív- és érrendszeri betegségek, koleszterin anyagcsere felborulása, depresszió, rheumatoid arthritis, sclerozis multiplex, Sjörgen szindróma, depresszió, metabolikus szindróma, kórós elhízás.

A funkcionális táplálkozási protokollok célja, hogy természetes úton támogassuk a szervezet belső egyensúlyának visszaállítását és az öngyógyító folyamatok beindítását, felerősítését. A funkcionális terápia olyan eszköztár, amely során a tanácsadó holisztikus szemlélettel vizsgálja az embert és a környezetét, valamint a betegségek ok-okozati összefüggéseit térképezi fel, így az okok célzott megváltoztatásával segíti az egyént a fennálló egészségügyi kihívásának megoldásában. A funkcionális terápia eszköztárának egyik lényeges eleme a táplálkozás.

A holisztikus szemlélet, vagyis az egyes szervi bajok egyedi gyógyítása helyett a szervezet egész állapotának figyelembevétele. A holisztikus szemléletet főleg az alternatív gyógymódok képviselői szokták gyakran hangsúlyozni, ugyanakkor fontos látni, hogy a holisztikus szemlélet nem kizárólag az alternatív gyógymódok sajátja.

A holisztikus táplálkozási tanácsadás magában foglalj mind a három szintet, tehát a szervezet tehermentesítését az antitápanyagok kiiktatásával, az anyagcseretípus meghatározást és az anyagcseretípus szerinti étkezés kialakítását, valamint a fennálló egészségügyi kihívások esetén alkalmazandó funkcionális táplálkozási protokollokat.

A holisztikus táplálkozási tanácsadás lépései

  • anamnézis felvétele: táplálkozási és életviteli szokások feltérképezése, kórtörténet, problémakör és célok megbeszélése;
  • testösszetétel mérés: testsúly, izom és zsír arány, alapanyagcsere;
  • táplálkozási típus meghatározása 50 kérdéses kérdőív alkalmazásával;
  • hormontípus(ok) meghatározása férfiaknál 12, nőknél 16 kérdéses kérdőív alkalmazásával;
  • tápanyagarányok meghatározása;
  • táplálkozási ritmus és energiabevitel beállítása;
  • egyéni élelmiszerlista átbeszélése;
  • funkcionális kérdőívek felvétele és elemzése;
  • hozott labor funkcionális szempontú elemzése;
  • ok-okozati összefüggések ismertetése;
  • funkcionális laborelemzés laborjavaslat összeállítása speciális paraméterekre;
  • kontroll alkalmával a két laborok funkcionális szempontú elemzése;
  • ok-okozati összefüggések kibővítése;
  • szüksége esetén az élelmiszerlista finomhangolása;
  • személyre szabott étrendkiegészítő javaslatok;
  • személyre szabott életmódterv kidolgozása és egyeztetése;
  • tapasztalatok egyeztetés, életmódterv finomhangolása;
  • igény esetén ismételt laborok elemzése.

A testösszetétel mérés csak személyes találkozás alkalmával lehetséges.
A testösszetétel mérésen kívül felsorolt többi lépés online is elvégezhető.
A felsorolt lépések teljesítéséhez legalább 4-5 alkalom szükséges, amelyek egyenként is 1-1,5 órás időtartamúak. Az igény esetén jelentkező ismételt laborelemzések külön alkalmakat jelentenek, ezek az árlistában külön soron szerepelnek.